Съветник на Джонсън нарушил карантината, премиерът го защити

Със симптоми на коронавирус Доминик Къмингс нарушил забраните и заедно с жена си пътувал до родителите си

25.05.2020 | 14:30 Редактор: Александра Иванова

Британският премиер Борис Джонсън защити главния си съветник Доминик Къмингс, който бе хванат в нарушаване на карантината и предизвика политическа буря. Решението на Джонсън да остави Къмингс на поста му идва в момент, в който правителството призовава за спазване на мерките и представя следващия етап. Заразените в страната са 260 000, а жертвите - 36 000.

По време на задължителната карантина в страната Къмингс и съпругата му са пътували близо 400 км от Лондон до дома на родителите му, за да оставят детето си. И това е станало, докато политикът и жена му са със симптоми на коронавирус. Случаят предизвика широк обществен отзвук, но въпреки това премиерът Борис Джонсън отказа да поиска оставката на съветника си. 

"Днес проведох обширни разговори лице в лице с Доминик Къмингс и заключих, че пред опасността да не намерят възможност кой да им гледа детето в момент, когато той и съпругата му не са в състояние да се грижат за него заради коронавируса и той е нямал алтернатива, мисля, че е следвал инстинкта, който има всеки баща и родител и не мога да го накажа за това", коментира британският министър-председател.

Поведението и на Къмингс, и на Джонсън обаче предизвика сериозни критики, включително сред редиците на управляващите. Според предтавители на управляващата партия по този начин се вреди на призивите да се спазват ограниченията. 

"Не може да имаме правило, което важи за всички останали, но не и за правителствения елит. При подобни провинения оставки вече подадоха няколко висши съветници", заяви Питър Боун от Консервативната партия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК