Хаос на френските летища заради тридневна стачка (видео)

Ръководителите на въздушното движение протестират срещу либерализацията на гражданското въздушно пространство.

11.06.2013 | 13:14
Хаос на френските летища заради тридневна стачка (видео)

Тридневна стачка е на път да предизвика хаос на френските летища, съобщава Reuters. Протестът е на ръководителите на въздушното движение в страната, които не са съгласни с плановете на Европейския съюз за либерализирация на гражданското въздушно пространство, съгласно инициативата "Единно европейско небе".

Нарушения в трафика се очакват в Париж, Лион, Ница, Марсилия, Тулуза и Бордо. Генералната дирекция на гражданската авиация е помолила авиопревозвачите да намалят полетите си за 11, 12 и 13 юни наполовина.

Властите призовават пасажерите, които трябва да пътуват през тези три дни, да се информират предварително дали ще имат полет. Стачката във Франция обаче не е единна. Автономният профсъюз на ръководителите на въздушното движение призовава тя да продължи три дни, докато останалите местни синдикати, членове на Европейската федерация на работещите в транспортния сектор, са обявили стачни действия само за 12 юни. Те протестират срещу проектите на Европейската комисия за либерализация на сектора.

Според специалистите по въздушния трафик бъдещите европейски правила в сектора са „директна атака срещу публичния характер на предлаганата услуга и може да окажат отрицателен ефект върху сигурността и върху условията на труд в сферата“.

Заедно с френските си колеги в сряда ще стачкуват и ръководителите на въздушното движение в Унгария, Белгия, Португалия, Чехия, Словакия, Австрия, България, Италия и Великобритания.