Сблъсъци в Турция заради строеж на мол (видео)

Демонстрациите прераснаха и в протест срещу Реджеп Ердоган с призиви за оставка на правителството.

01.06.2013 | 12:18
Сблъсъци в Турция заради строеж на мол (видео)

Ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицията заляха Истанбул, а в последствие и столицата Анкара и други градове. Гражданската полиция е използвала сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне демонстрациите срещу построяването на мол в парка Гези в сърцето на Истанбул.

Градският съд разпореди временно преустановяване на изпълнението на проекта, предвиждащ изсичането на огромна площ от растителността в парка. Това обаче не удовлетвори гражданите и демонстрациите прераснаха и в протест срещу турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган с призиви за оставка на правителството.

Има десетки пострадали. За „провокиране на насилие” са били арестувани 63 души. В солидарност със случващото се в Истанбул, стотици млади активисти, неправителствени организации, представители на опозицията, депутати и обикновени граждани се събраха в парк Кугулу в столицата Анкара. И там срещу демонстрантите е използван газ и водни оръдия. Протестите бързо придобиха национален мащаб и хиляди хора излязоха по улиците на редица други градове, сред които Измир, Коня, Бодрум. Демонстрациите продължават и днес.