Валентин Маринов: Инфлацията е най-важна за японския пазар на облигации

Корелацията между високи японски акции и слаба йена може да се запази, смята Маринов.

31.05.2013 | 15:36
Валентин Маринов: Инфлацията е най-важна за японския пазар на облигации

Японската икономика започва да се нормализира, индустриалното производство в страната отбеляза ръст от 1,7% - повече от очакваното. Причината затова е, че износителите успяха да продадат в чужбина големи обеми, благодарение на подобрената конкурентоспособност - резултат от слабата валута, коментира за Bloomberg Валентин Маринов,  директор на European G10 FX Strategy City.

Според него е логично, че инфлацията продължава да показва негативни данни, защото страната се опитва да покаже растеж на базата на износ и едновременно с това отслабва валутата си. „Цената е потенциалния ръст в експорта и инфлацията над нормалните нива. Това за съжаление има вреден ефект, защото подкопава доверието в потреблението, а в резултат на това потребителите се обедняват“, каза Маринов.

По думите му тревогата в страната беше заради инфлацията, която може да предизвика преждевременно оттегляне и да навреди на реалните доходи в Япония - свиване на реалното потребление и ответен огън по „Абеномиката“ въпреки позитивите за износа.

„Всичко това се отрази на резултатите при акциите, но и в повишението в доходността на Японската централна банка. Това е среда със стагфлация - крайност с много висока инфлация, но много нисък ръст, което я прави негативна за всякакви активи“, обясни Маринов и заключи, че в резултат на това може да има оттегляне на капитали от страната, ако инвеститорите бъдат обезсърчени от перспективите на Япония и резултатите от подобрената индустриално производство да изчезнат.

„Силно овладяната инфлация (дефлация) показва перспективата за запазване на микса от дефлация, но добър износ. Това е позитивно за акциите и не се очаква да предизвика нова ескалация на облигационната доходност и да накара чуждестранните инвеститори да продължават да купуват акции от Nikkei . Всичко това означава, че корелацията между високи японски акции и слаба йена може да се запази“, допълни Маринов.