Има ли Европа план за излизане от кризата и как ще бъдат харчени общите пари?

Евродепутатът Андрей Ковачев поясни, че разпределянето на средствата ще зависи от различни индикатори

21.05.2020 | 22:05 Редактор: Наталия Тотева

Има ли Европа план за справяне с кризата? Българският евродепутат Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) посочи за Bulgaria ON AIR, че в сряда Европейската комисия ще излезе с ясна концепция за Фонда за възстановяване.

Той обясни, че ще стане ясно откъде ще дойдат парите, кой ще ги гарантира и как ще бъдат харчени.

"Дали както парламентът иска в последно гласуваната резолюция, по-голямата част да бъдат безвъзмездна помощ на страните, които са най-засегнати, и друга по-малка част да бъде с дългосрочен заем", обясни Ковачев.

"Ако страните членки и комисията се договарят тези средства, било то 500 милиарда или някаква друга сума, да бъдат извън европейския бюджет, без парламентарен контрол, то Европейският парламент заяви в своята резолюция от миналата седмица, че няма да бъде съгласен", каза евродепутатът за "Денят ON AIR".

По думите му въпросът е как да бъдат използвани тези пари, като позицията на Европейския парламент препоръчва по-голямата част от парите да бъдат безвъзмездна помощ, а друга - като дългосрочни заеми.

Много е важен въпросът дали искаме страните членки да задлъжняват още повече и как заедно ще бъдат връщани тези средства, каза Ковачев.

Според него микс от грантове и заеми е един добър вариант.

"Няма как само грантове, защото няма няма кой да ги връща. Не може на следващите поколения да им оставяме такова огромно бреме", отбеляза Ковачев.

"За всички страни ще има пари. В сряда Европейската комисия ще представи индикаторите, които ще бъдат в основата на разпределението на тези средства, в зависимост от това доколко брутният вътрешен продукт на съответната страната е засегнат, кои сектори, каква е безработицата и какви са връзките между секторите", подчерта още Ковачев.

Ние сме обвързани в този общ пазар, смята той.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК