fallback

ЕК представя годишните си препоръки към страните от общността (видео)

Очаква се Франция да попадне отново под критиките на Брюксел.

29.05.2013 | 11:01

Европейската комисия представя днес годишните си препоръки към членките на Европейския съюз. Очаква се Франция да попадне отново под критиките на Брюксел, а също така и Словения и Испания, заради провала в намаляването на държавния дълг и провеждането на нужните икономически реформи. Въпреки това и трите държави най-вероятно ще получат повече време, за да постигнат бюджетните си цели.

Европейската комисия вече предупреди Франция за нейната слаба конкурентоспособност и висок публичен дефицит, като изтъкна, че нивото на френския дълг представлява уязвимост за еврозоната като цяло.

Френският президент Франсоа Оланд се намира под огромен натиск да подобри замиращата икономика с безработица от 10% и прогнози от страна на Еврокомисията за свиване от 0,1% през тази година.

Очаква се Европейската комисия да даде повече време на Франция, за да посрещне новите твърди бюджетни правила на Европейския съюз. Същото се очаква и за Испания и Словения. Съществуват обаче спекулации, че Любляна може да се окаже първата страна, която ще стане обект на новите надзорни правила. Те позволяват на ЕК да изиска икономически реформи и да налага болезнени глоби.

Словения рискува да се превърне в следващата страна от еврозоната, на която ще бъде отпусната спасителна помощ, въпреки обявените преди седмици болезнени мерки, целящи избягването на заем. Европейската комисия приветства приемането на промяна в Конституцията, с която беше въведено Златно бюджетно правило, а също и ограничения при искане на референдум. Преодоляването на междупартийните раздори по въпроса за Брюксел е силен сигнал, че Любляна е ангажирана в оздравяване на публичните си финанси, които са под натиск от страна на влошената банкова система.

Вижте подробностите във видео файла.

fallback
Още от Свят
fallback