ЕК представя годишните си препоръки към страните от общността (видео)

Очаква се Франция да попадне отново под критиките на Брюксел.

29.05.2013 | 11:01
ЕК представя годишните си препоръки към страните от общността (видео)

Европейската комисия представя днес годишните си препоръки към членките на Европейския съюз. Очаква се Франция да попадне отново под критиките на Брюксел, а също така и Словения и Испания, заради провала в намаляването на държавния дълг и провеждането на нужните икономически реформи. Въпреки това и трите държави най-вероятно ще получат повече време, за да постигнат бюджетните си цели.

Европейската комисия вече предупреди Франция за нейната слаба конкурентоспособност и висок публичен дефицит, като изтъкна, че нивото на френския дълг представлява уязвимост за еврозоната като цяло.

Френският президент Франсоа Оланд се намира под огромен натиск да подобри замиращата икономика с безработица от 10% и прогнози от страна на Еврокомисията за свиване от 0,1% през тази година.

Очаква се Европейската комисия да даде повече време на Франция, за да посрещне новите твърди бюджетни правила на Европейския съюз. Същото се очаква и за Испания и Словения. Съществуват обаче спекулации, че Любляна може да се окаже първата страна, която ще стане обект на новите надзорни правила. Те позволяват на ЕК да изиска икономически реформи и да налага болезнени глоби.

Словения рискува да се превърне в следващата страна от еврозоната, на която ще бъде отпусната спасителна помощ, въпреки обявените преди седмици болезнени мерки, целящи избягването на заем. Европейската комисия приветства приемането на промяна в Конституцията, с която беше въведено Златно бюджетно правило, а също и ограничения при искане на референдум. Преодоляването на междупартийните раздори по въпроса за Брюксел е силен сигнал, че Любляна е ангажирана в оздравяване на публичните си финанси, които са под натиск от страна на влошената банкова система.

Вижте подробностите във видео файла.