Румъния връща 700 млн. евро нa EC заради злоупотреби с еврофондове (видео)

Cанкциите са наложени по всички оперативни програми

28.05.2013 | 16:01
Румъния връща 700 млн. евро нa EC заради злоупотреби с еврофондове (видео)

Румъния ще върне в бюджета на Европейския съюз (ЕС) близо 700 млн. евро заради грешки в разпределението на средствата, получени от Европейската комисия (ЕК), пише ИТАР–ТАСС.

"Заради недостатъците, установени при разпределението на средствата от ЕС, румънското правителство ще трябва да върне в европейския бюджет почти 700 млн. евро", каза министърът по европейските фондове на Румъния Еуджен Теодоровичи по време на представянето на резултатите от одита, извършен от представители на ЕК.

По думите му повечето от констатираните нарушения са открити при разпределението на еврофондовете за обществени поръчки.

Теодоровичи добави, че санкциите са наложени по всички оперативни програми на ЕС в Румъния.

Според данните на Европейското бюро за борба с нарушенията Румъния е сред водачите в негативната класация, отчитаща измамите със средства, отпуснати от Брюксел. Само през 2012 г. ЕК е регистрирала 225 нарушения в тази област, което накара Комисията да замрази близо 10,4 млрд. евро, предназначени за развитието на регионите и транспортната мрежа в Румъния.

В тази връзка президентът на страна Траян Бъсеску препоръча на специалните служби да обърнат специално внимание на изкореняването на корупцията при разходването на средствата от ЕС, при които по думите му "има твърде много възможности за кражба".

С цел подобряване ефективността на управлението на европейските фондовете румънското правителство обособи отделно министерство. Въпреки това ситуацията не се подобри, като местните медии отбелязват, че държавни служители продължават да харчат отпуснатите стотици хиляди евро европейски пари за закупуването на скъпи вина, парфюми и други луксозни стоки.