Хафтар готви най-голямата въздушна атака срещу Турция в Либия

Силите на либийския генерал са подкрепяни от хиляди руски наемници

21.05.2020 | 12:23 Редактор: Искра Ангелова
Хафтар готви най-голямата въздушна атака срещу Турция в Либия

Подкрепяният от Русия либийски генерал Халифа Хафтар ще атакува по въздух турски цели в северноафриканската страна – сигнал за възможна нова ескалация на напрежението, съобщава Bloomberg.

Съобщението за готвената въздушна атака става факт, след като от международно признатото правителство в Триполи, срещу което се сражава Хафтар и което Анкара подкрепя, съобщи за пристигането на либийска територия на най-малко осем бивши съветски изтребители от руска военна база в Сирия.

Силите на Хафтар, подкрепяни от Обединените арабски емирства, Египет и руски наемници, започнаха офанзивата срещу столицата преди повече от година, достигайки до предградията на града. Намесата на турската армия обаче обърна силите и принуди хората на Хафтар тази седмица да се оттеглят от стратегически важната военновъздушна база край Триполи, която контролираха, както и да напуснат част от позициите си около града, информира Investor.bg.

Турските сили извършиха и атака с военни дронове срещу руските противораектни системи "Панцир", като една от батареите бе заловена.

Началникът на военновъздушните сили на Хафтар обяви, че се готви "най-голямата въздушна кампания в либийската история", която ще се осъществи в следващите часове. "Всички турски позиции и обекти от интерес във всички градове са справедливи цели за нашите изтребители и призоваваме цивилните да ги избягват", заяви Сакр ал Джаруши, който е потвърдил изказването си пред Bloomberg.

По-рано властите в Триполи заявиха, че са получили информация за пристигането на най-малко шест самолета МИГ-29 и два СУ-24 от контролираната от Москва сирйска база "Хмеймим". Те са били ескортирани от два руски самолета Су-35. Към момента не е ясно дали това са самолети, които вече са част от силите на Хафтар, или нови попълнения.

По-рано тази седмица и. д. посланик на Либия в ООН Стефани Уилямс предупреди за възможна ескалация на напрежението в богатата на петрол страна. Либия е раздирана от конфликти от 2011 г., когато от власт бе свален диктаторът Муамар Кадафи.

Силите на Хафтар са подкрепяни от хиляди руски и судански наемници, както и от сирийци. Военна помощ той получава и от ОАЕ, съобщават западни източници.

Международно признатото правителство на свой ред е подкрепяно от Анкара, която изпрати военни дронове, военноморски части и сирийски военни в защита на столицата Триполи. През последния месец подкрепяните от Турция правителствени сили атакуваха голяма част от бастионите на генерала, обграждайки силите му и принуждавайки го да се отдръпне от столицата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е на ли Русия е в добри отношения с Турция? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Няма да мирясаме до като не се самоунищожим Сигнализирай за неуместен коментар