Ирански хакери заподозрени за манипулиране на американски газопроводи

Американските власти се опасяват от актове на промишлен саботаж.

25.05.2013 | 15:59
Ирански хакери заподозрени за манипулиране на американски газопроводи

Според вестникарски публикации ирански хакери са получили достъп до софтуер, с който биха могли да манипулират американски петролопроводи и газопроводи. Подкрепяни от Иран кибератаки срещу американски компании, особено срещу енергийните дружества, се увеличават стремглаво напоследък, пише Wall Street Journal.

Докато китайските хакери са известни с промишления шпионаж, властите в САЩ са по-притеснени от техните ирански колеги, защото се боят от актове на саботаж, идващи от Техеран, казват авторите на WSJ, позовавайки се на настоящи и бивши държавни служители в американски ведомства. Според тях имало технически доказателства за участие на Иран в онлайн атаки срещу енергийните предприятия. Винаги досега иранските власти са отричали обвиненията.

Но Западът, от своя страна, най-вероятно вече е използван кибероръжие в Иран, за да саботира ядрената програма на страната. Така например преди около година Техеран се похвали, че е неутрализирал кибератака срещу ядрени обекти.  Според иранския министър на разузнаването и сигурността Хейдар Мослехи Иран е знаел предварително за атаката и е бил подготвен да се защити. По думите му Иран всеки ден е обект на кибер атаки.

Сложният компютърен червей Stuxnet е разработен според експерти и информационни медии от разузнавателни служби на западните страни и контрабандно е вкаран в иранските ядрени обекти. Според Техеран Stuxnet е атакувал компютри в ирански ядрен реактор през 2009 г. Няколко години по-късно вирусът бе открит и анализиран от IT експерти по сигурността.