fallback

Швейцария ще връща държавни средства, изнесени по време на авторитарни режими (видео)

Нов закон предвижда всички швейцарски банки да докладват за депозити, които вероятно са притежание на диктатори и свързани с тях лица.

23.05.2013 | 16:32

Швейцария подготвя нов закон, който ще позволи откраднати от бивши диктатори държавни средства да бъдат връщани на потърпевшите страни. Това е първият подобен нормативен акт в света и е най-сериозната стъпка на алпийската държава, чиито банки винаги са били предпочитани от спорни политически личности.

Целта е по административен път да могат да се изземат активи, притежавани от настоящи и бивши лидери на страни с авторитарни режими. Законът ще позволява различните финансови институции в Швейцария да работят координирано по конфискацията на доказано заграбени авоари.

Проектозаконът вече е внесен в парламента за консултации. Условието за връщане на изнесените средства е да има неопровержими доказателства за извършени престъпления, а властите в съответните държави да са потърсили международна правна помощ.

Законът предвижда всички швейцарски банки да докладват за депозити, които вероятно са притежание на диктатори и свързани с тях лица. Ако въпреки наличието на съмнения те не уведомят незабавно швейцарското министерство на външните работи, ще им бъде налагана глоба в размер на 250 000 щатски долара.

През последните 25 години Швейцария многократно е блокирала активи, придобити от престъпна дейност на държавно ниво, припомня телевизия Bulgaria On Air. В миналото в черния списък на страната са попадали личности като филипинският диктатор Фердинад Маркос, дългогодишният директор на перуанското разузнаване Владимиро Монтесинос и бившият нигерийски президент Сани Абача. Само в тези три случая възстановените на потърпевшите държави суми възлизат на над 1,75 млрд. евро.

Очаква се в списъка да попаднат още средствата, притежавани от сирийския президент Башар Асад и неговите приближени. Техните швейцарски сметки в размер на 100 млн. долара бяха замразени през зимата на 2011 г. Повторното връщане на парите обаче не може да стане преди установяването на ново легитимно управление в арабската република.

fallback
Още от Свят
fallback