Швейцария ще връща държавни средства, изнесени по време на авторитарни режими (видео)

Нов закон предвижда всички швейцарски банки да докладват за депозити, които вероятно са притежание на диктатори и свързани с тях лица.

23.05.2013 | 16:32
Швейцария ще връща държавни средства, изнесени по време на авторитарни режими (видео)

Швейцария подготвя нов закон, който ще позволи откраднати от бивши диктатори държавни средства да бъдат връщани на потърпевшите страни. Това е първият подобен нормативен акт в света и е най-сериозната стъпка на алпийската държава, чиито банки винаги са били предпочитани от спорни политически личности.

Целта е по административен път да могат да се изземат активи, притежавани от настоящи и бивши лидери на страни с авторитарни режими. Законът ще позволява различните финансови институции в Швейцария да работят координирано по конфискацията на доказано заграбени авоари.

Проектозаконът вече е внесен в парламента за консултации. Условието за връщане на изнесените средства е да има неопровержими доказателства за извършени престъпления, а властите в съответните държави да са потърсили международна правна помощ.

Законът предвижда всички швейцарски банки да докладват за депозити, които вероятно са притежание на диктатори и свързани с тях лица. Ако въпреки наличието на съмнения те не уведомят незабавно швейцарското министерство на външните работи, ще им бъде налагана глоба в размер на 250 000 щатски долара.

През последните 25 години Швейцария многократно е блокирала активи, придобити от престъпна дейност на държавно ниво, припомня телевизия Bulgaria On Air. В миналото в черния списък на страната са попадали личности като филипинският диктатор Фердинад Маркос, дългогодишният директор на перуанското разузнаване Владимиро Монтесинос и бившият нигерийски президент Сани Абача. Само в тези три случая възстановените на потърпевшите държави суми възлизат на над 1,75 млрд. евро.

Очаква се в списъка да попаднат още средствата, притежавани от сирийския президент Башар Асад и неговите приближени. Техните швейцарски сметки в размер на 100 млн. долара бяха замразени през зимата на 2011 г. Повторното връщане на парите обаче не може да стане преди установяването на ново легитимно управление в арабската република.