Комисия в Европарламента ще обсъди подслушванията в България

Дебатите около българските скандални записи на политици ще се гледат в края на май.

07.05.2013 | 18:11
Комисия в Европарламента ще обсъди подслушванията в България

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент ще разисква въпросът с подслушването в България. Решението беше взето с 32 гласа „за” и 26 „против”, но не се знае на кое от следващите заседания проблемът ще бъде обсъден.

Евродепутати очакват да се случи в края на този месец. Заседанието днес започна с гласуване на тази точка, като председателят на комисията Хуан Агилар каза, че официалната формулировка на темата е „Незаконни практики в България и репресии срещу политици, журналисти и бизнесмени”.

На 24 април координаторите на парламентарната комисия не са успели да постигнат решение (на закрито заседание) дали темата да залегне в дневния ред, което е наложило днешното явно гласуване, уточни Агилар.

Преди днешното гласуване евродепутатът от Европейската народна партия Вероник Матийо заяви, че ЕНП не желае парламентарната комисия да се превръща в трибунал. От името на партията тя препоръча комисията да не се намесва, тъй като в България се води следствие по поставения въпрос. „По-добре е българското правосъдие да се произнесе, няма да ни стигне мандатът да направим собствено разследване”, смята Матийо.