Нова Зеландия победи Ковид-19, но как успя толкова бързо?

"Бяхме силни и решителни", каза премиерката Джасинда Ардърн

18.05.2020 | 11:55 Редактор: Искра Ангелова
Нова Зеландия победи Ковид-19, но как успя толкова бързо?

Скок с бънджи - така кметът на Куинстаун отпразнува разхлабването на строгите ограничения, наложени заради епидемията от коронавирус. В кафенетата посрещат първите клиенти с аплодисменти, а по западното крайбрежие сърфистите отново гонят вълните. В Нова Зеландия се радват на живота, след като премиерката Джасинда Ардърн обяви началото на втората фаза в борбата срещу коронавируса. А тази фаза предвижда почти пълно завръщане към нормалния живот. 

След 7 седмици на радикални ограничения, каквито нямаше почти никъде другаде по света, новозеландците отново могат да напускат домовете си, магазините, кафенетата и ресторантите отварят врати, икономиката отново заработи.

"Победихме, защото бяхме сплотени"

"Бяхме силни и решителни. И знаехме, че можем да спечелим тази война само ако сме сплотени. Заедно успяхме да издигнем стена срещу заплахата" - с тези думи новозеландската правителствена ръководителка обяви коронавируса за победен, съобщава "Дойче Веле".

Още в средата на март, когато в страната имаше едва шест случая на заразени с новия коронавирус, Джасинда Ардърн обяви въвеждането на строги карантинни мерки. Броени дни по-късно новозеландската министър-председателка вече подготвяше страната си за пълна карантина.

В продължение на цели 7 седмици новозеландците изцяло се отказаха от нормалния начин живот, за да защитят онези свои сънародници, които поради една или друга причина попадат в рисковите групи. И макар ограниченията да бяха толкова радикални, колкото почти никъде другаде по света, сериозни критики не се чуват и до днес.

"Това беше единственото правилно решение. Сега можем да се чувстваме сигурни и да се върнем към нормалния живот по-бързо от останалите", казва младият новозеландец Алън Милър. А приятелката му добавя: "Подкрепям изцяло решенията на правителството. Свършиха фантастична работа".

И наистина: министър-председателката Джасинда Ардърн се радва на невиждана популярност. Най-вече заради прозрачността на действията и решенията си, които оповестяваше всекидневно в специални пресконференции.

NEWZEALAND

1500 заболели, 21 жертви - такава е равносметката дотук. А като се има предвид, че от почти седмица насам е регистриран един-единствен нов случай на зараза, поне засега коронавирусът наистина може да се смята за победен. "Ще следим всеки нов случай на зараза, ще изолираме хората, с които заразеният е имал контакт. Имаме и капацитетите, и технологията, за да гарантираме това проследяване", обяви директорът на Новозеландската здравна служба Ашли Блумфийлд.

А икономиката?

Но тази история на успеха има и една тъмна страна: заради строгите ограничения Нова Зеландия затъна в тежка рецесия. "Към нито един момент не съм твърдяла, че ни чака розово бъдеще. Заедно победихме вируса, заедно ще вдигнем на крака и икономиката ни", заяви в тази връзка Джасинда Ардърн. И добави: "А сега се наслаждавайте на това да сте отново с близките си. Спазвайте дистанция, но бъдете сплотени. И бъдете добри един към друг".

Снимки: БГНЕС/ Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Гренландия, Словения, сега и Нова Зеландия... бре, как успяха? Сигнализирай за неуместен коментар