Над милион деца умират в света, защото не са били ваксинирани

До 2015 се очаква морбили да бъде елиминирана напълно в Европа.

22.04.2013 | 14:55
Над милион деца умират в света, защото не са били ваксинирани

Над 1.5 милиона деца в света умират всяка година, защото не са били ваксинирани, заяви Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България. От днес започва осмото издание на Европейската имунизационна седмица.

За 12 месеца над десет милиона деца в света умират преди да навършат пет, а 10% от тях са били със заболявания, които биха могли да се предотвратят с имунизация, обясниха експерти. Около 20 % от всички деца пък нямат достъп до ваксинация и няма да получат необходимите грижи, ако се разболеят.

За една година в България се съставят между пет и десет акта на родители, които не са ваксинирали децата си от немарливост. Глобата е в размер на 50 лева, а при повторно нарушение – се удвоява.

Преди три години от морбили умират 20 деца в страната. За да се предотврати разпространението на заразата трябва да се имунизира поне 95% от населението.

В Европа през 1998 са регистрирани над 200 хиляди случая на заболели от морбили, сочи проучване, а днес броят е едва 7500. Предвижда се до 2015 болестта да изчезне напълно.