САЩ търсят връзка между братя Царнаеви и Доку Умаров

Една от версиите е, че по-големият брат Тамерлан Царнаев е бил вербуван за терористична организация в Дагестан.

21.04.2013 | 09:17
САЩ търсят връзка между братя Царнаеви и Доку Умаров

(Обновена в 16.50)

Разследващите в САЩ работят върху версията за връзка между заподозрените за взривовете на Бостънския маратон братя Царнаеви и чеченския терорист Доку Умаров. Водената от Умаров терористична организация „Кавказки емират” пое отговорност за взривовете в метрото в Москва през 2010 и на летище „Домодедово” през 2011, отбелязва Fox news. В САЩ има обявена награда от 5 милиона долара за този, които предостави информация за лидера на действащата основно на територията на Русия група терористи.

От публикация на The New York Times става ясно, че по-големият брат от братята Царнаеви-Тамерлан, убит в петък при акция на бостънската полиция, е бил около половин година в Дагестан през 2012. Баща му разказва, че заминал за руската република, за да поднови паспорта си, но останал по-дълго. Според разследващите много вероятно е  именно тогава да е бил вербуван за каузата на терористична организация.

Бунтовниците от Северен Кавказ отрекоха да имат пръст във взривовете от Бостънския маратон. В специално съобщение на сайта „Кавказ Център” те уточняват, че  „кавказките бойци не водят никакви военни действия срещу Съединените щати. Ние се сражаваме само срещу Русия, която е не само виновна за окупацията на Кавказ, но и за чудовищни престъпления срещу мюсюлманите,” гласи съобщението.