Джорджо Наполитано прие да остане президент на Италия

Политиците в страната направиха пет неуспешни опита да намерят негов заместник.

20.04.2013 | 16:02
Джорджо Наполитано прие да остане президент на Италия

87-годишният президент на Италия Джорджо Наполитано прие да остане на поста си за още един мандат, съобщават световните агенции. До решението се стигна след като италианските политици не успяха да излъчат негов заместник в продължение на няколко дни.

„Не мога да не поема отговорностите си, които имам пред страната,” заяви Наполитано, цитиран от ДПА.

Политическите анализатори отбелязват, че държавният глава ще има ключова роля при прекратяването на политическата криза  в страната. Политиците, събрали най-много гласове на изборите през февруари, не успяват да формират правителство вече втори месец.

В петък лидерът на демократическата партия Пиер Луиджи Берсани обяви, че ще се оттегли от поста след избирането на държавен глава. Поводът е настъпилото разцепление в Лявоцентристката коалиция, водена от Берсани.

В края на миналата седмица предложеният от коалицията Романо Проди не успя да събере необходимата подкрепа за поста на държавния глава. Проди успя да събере само 109 гласа от необходимите му 504. 100 депутата от коалицията гласуваха против номинацията на бившия премиер за държавен глава.

Преди него  Лявоцентристката коалиция предложи Франко Марини. Той получи подкрепа и от партията на Силвио Берлускони, но също не успя да събере необходимите гласове.