Зрител избута Николас Мадуро при поемането на президентския пост

Новият държавен глава на Венесуела се възмути от пропуска в сигурността.

20.04.2013 | 08:29
Зрител избута Николас Мадуро при поемането на президентския пост

Встъпителното слово на новия държавен глава на Венесуела бе прекъснато от обикновен зрител на име Хенри, който успя да избута Николас Мадуро от микрофона. Инцидентът шокира нацията, която започна да се успокоява след седмица на ожесточени протести, последвали обявяването на резултатите от предсрочните избори, пише британското издание Guardian. Местните власти успяха временно да тушират напрежението като обещаха да преброят повторно пуснатите преди седмица бюлетини.

Наследникът на Уго Чавес се възмути от пропуска в сигурността с думите: "Той можеше да ме застреля”.

Николас Мадуро се закле да спазва Конституцията на страната в името на народа и в името на вечната памет на "върховния коменданте". На церемонията по встъпването в длъжност присъстваха седемнадесет държавни глави, сред които президентите на Иран, Бразилия и Аржентина - Махмуд Ахмадинеджад, Дилма Русев и Кристина Кирхнер.

Опозицията организира протести в столицата Каракас по време на встъпването в длъжност на новия държавен глава. Поддръжниците на президента маршируваха в знак на солидарност преди полагането на клетвата.

Последователят на Уго Чавес ще остане на поста до 2019. На предсрочните избори преди седмица той успя да спечели 50.66% от вота на упражнилите правото си на глас. За опонента му Енрике Каприлес глсуваха 49.06%.