Полицията задържа втория заподозрян за Бостън

19-годишният Джохар Царнаев, от чеченски произход, е в болница със сериозна загуба на кръв.

20.04.2013 | 06:55
Полицията задържа втория заподозрян за Бостън

(допълнена в 08:40)

Бостънската полиция залови втория заподозрян за бомбените атентати в града - 19-годишния Джохар Царнаев, чеченец по произход и по-малък брат на убития вчера Тамерлан Царнаев. Властите имат сериозни доказателства, че братята Царнаеви стоят зад взривовете по време на Бостънския маратон, убили трима и ранили над 170 души.

По-младият Царнаев се е укривал в лодка, прибрана в задния двор на къща в градчето Уотъртаун. По сигнал на съседи полицията го е обградила и задържала. Джохар е бил ранен при по-ранна схватка с властите и сега е настанен в болница със сериозна загуба на кръв.

"Днес цялата ни нация е длъжник на хората в Бостън... Това бе трудна седмица, но ние още веднъж видяхме истинската сила на характера на нашата страна", коментира президентът Барак Обама.

Не е ясно каква е била мотивацията на предполагаемите атентатори. Братя Царнаеви живеят в САЩ от доста години, Тамерлан е бил студент в Масачузетския университет в Дартмът.

До разкриването на Царнаеви се стигна, след като ФБР разпространи техни снимки и видеозаписи от охранителни камери по трасето на маратона. В четвъртък двамата братя, явно притеснени от затягащия се обръч, издебнаха от засада полицай в кампуса на Масачузетския технологичен институт и се опитаха да избягат с откраднат "Мерцедес". След преследване по улиците те завързаха престрелка с полицията в Уотъртаун, при която Тамерлан бе убит, а Джохар успя да се измъкне.

Двамата братя никога не са живели в самата Чечня - те са родени в Киргизстан (според някои информации Джохар е роден в Русия, в Дагестан). Отраснали са в киргизкия град Томок, където още по сталиново време са заточени хиляди чеченци.

Джохар е учил в начално училище в дагестанската столица Махачкала, а през 2002 братята заминали за САЩ, където той завършил гимназия в Кеймбридж, Масачузетс.

Тамерлан Царнаев е подкрепял горещо каузата на чеченския сепаратизъм, става ясно от репортаж за неговата кариера като боксьор през 2010. Той споделя с фоторепортера Джоханис Хърн, че докато "Чечня не стане свободна", по-скоро би се състезавал за Съединените щати, отколкото за Русия. Според негови познати Тамерлан бил дълбоко религиозен мюсюлманин. Нямал никакви приятели американци. Джохар е бил по-общителен, негови съученици от Кеймбридж свидетелстваха, че го познават като интелигентно и жизнерадостно момче, и са шокирани от постъпката му. В рускоезични социални мрежи обаче по-малкият Царнаев често е заявявал вярата си в исляма.