Мистерията на новия грипен щам H7N9 (видео)

Болестта поразява предимно мъже. Анализ на Bloomberg.

19.04.2013 | 10:15
Мистерията на новия грипен щам H7N9 (видео)

След като миналата седмица от болницата в Шанхай бе изписано 7-годишно момиче, сега и на 66-годишен мъж бе разрешено да си отиде вкъщи. Има една озадачаваща особеност на тази болест и тя е, че най-застрашената демографска група са възрастните мъже. Ако вземем предвид разбивката на пациентите досега, ще видим, че огромното мнозинство от тях са мъже - цели 71 процента. От 78-те случая, в които знаем възрастта на заболелите, възрастните мъже са почти половината от всички пациенти. Ако разбием тези данни още ще видим, че близо половината от 17-те смъртни случая следствие на болестта са на мъже над 60-годишна възраст.

Така или иначе, ако погледнем тази демографска картина - мъже над 60, потенциално изложени на пряк контакт с живи птици и я сравним с предишната епидемия... Тогава средната възраст на инфектираните 45 души беше 27 години. А разпределението между жените и мъжете беше горе-долу еднакво.

По темата вече имаше много коментари, тази статистика не може да бъде подмината. Майкъл Остерхолм от Центъра за изследване на заразните болести казва, че това наистина е една мистерия и има нещо много различно, което не отговаря на класическия риск от контакт с птици. Затова от чисто статистическа гледна точка, цифрите трудно могат да бъдат игнорирани. Надеждата сега е, че медиците ще успеят да установят защо някои хора са по-уязвими от други.

Защото, разбира се, освен че става въпрос за човешки животи, тази епидемия коства на китайската птицевъдна индустрия близо 2.7 милиарда долара, по официални данни. И до голяма степен промени начина, по който потребителите гледат на храната. Дано това откритие да дойде по-бързо от очакваното.