Норки са заразени с Ковид-19, организации зоват да се спре търговията с кожа

Коронавирусът може да бъде катастрофален за застрашените видове от дивата природа

11.05.2020 | 15:48 Редактор: Искра Ангелова
Норки са заразени с Ковид-19, организации зоват да се спре търговията с кожа

Норки са поредните заразени с коронавирус. Така те са включени в списъка с животни, подложени на риск от заболяване. Животните, които са от две ферми за кожи в Нидерландия, са дали положителен тест за Ковид-19 преди 2 седмици. 

"Коронавирусът може да бъде катастрофален за застрашените видове от дивата природа и ние трябва да действаме сега, за да ги защитим", каза д-р Пета Хитчънс от университета в Мелбърн.

Това включва стриктно регулиране на търговията и трафикът на диви животни, както и защита на екосистемите, които бяха унищожени от хората, информира Би Би Си.

"Не е изненадващо, че норки са заразени. По време на пандемията от SARS през през 2003 г. заразените тогава бяха най-малко 16, включително норка, палмова цивета, няколко вида прилепи, червена лисица, дива свиня, миещо куче, домашни котки и кучета", добави тя. 

Fox

Длъжностни лица в Нидерландия смятат, че норките са заразени от работниците в селското стопанство и оттогава фермите са поставени в карантина. Създаването на нови ферми за норки е забранено през 2013 г., докато съществуващите ферми за козина от животното трябва да затворят до 2024 година.

От PETA написаха писмо до министрите, с което призовава незабавно да бъдат закрити: "Разрешаването на фермите за норки, за да поддържат бизнес в условията на глобална криза, произтичаща от експлоатация на животни - е непростимо."

Благотворителната организация за защита на животните Humane Society International, която се стреми към край на търговията с козина, предупреди за риска в други страни, където се отглеждат милиони норки, лисици, миещи кучета, чинчили и зайци.

Изпълнителят директор на организацията - Клеърс, предупреди: "Освен страданието на животните, потенциалът за разпространение на болести е другата причина всички модни линии да да спрат да използват естествения косъм от животните, а правителствата да прекратят "тази мръсна търговия".

shopping

"Един от уроците, които трябва да научим от Ковид-19, е, че не можем да продължим да оказваме натиск върху животните до предела на тяхната издръжливост без сериозни последици както за здравето на животните, така и за хората", каза тя.

"Призоваваме Нидерландия и други държави да прекратят постепенно отглеждането на животни, които използват за кожи. Държавите, в които все още не е забранено, включително Китай и Финландия, да го направят сега", зове Клеърс.

През миналия месец стана ясно, че лъвове и тигри в зоологическа градина в Ню Йорк също сред заразените.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Коя е тая държава Нидерландия, бре? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това е позорен бизнес с кожите на диви животни и трябва да се забрани. Сигнализирай за неуместен коментар