ФБР показа заподозрените за бомбите в Бостън (видео)

Видеозапис проследява двама млади мъже с еднакви черни раници, останки от каквито бяха открити и при двете експлозии.

19.04.2013 | 07:41
ФБР показа заподозрените за бомбите в Бостън (видео)

Федералното бюро за разследване на САЩ разпространи снимки и видео на двамата заподозрени за бомбените атентати по време на Бостънския маратон. Самоделните взривни устройства, детонирани в тълпата, убиха трима души и раниха над 170.

Двамата млади мъже, заподозрени като атентатори, бяха показани от директора на бостънското бюро на ФБР Ричард ДеЛориърс, който призова гражданите да помогнат за идентифицирането им. Според анализаторите на бюрото двамата, обозначени като Заподозрян 1 и Заподозрян 2, явно били свързани помежду си, а от един от записите ясно се вижда как Заподозрян 2 оставя раница пред ресторант "Форум" - мястото на втората експлозия. След това бързо се отдалечава и изчезва от полезрението на камерите. Никъде по записите не личи двамата мъже да разговарят помежду си, но те се движат в еднаква посока и с еднакви черни раници на гърба. ФБР откри останките от подобни раници в разрушенията и на двата взрива. Хипотезата е, че в тях са пренесени самоделните бомби, сглобени в тенджери под налягане.

 

"Повече от век ФБР разчита на обществото да бъде неговите очи и уши... Някой някъде познава тези хора като роднини, приятели или съседи", заяви ДеЛориърс, като предупреди гражданите да не опитват самостоятелни действия, защото заподозрените вероятно са опасни. Междувременно над 1000 агенти на бюрото работят за идентифициране на атентаторите. След опроверганите информации за вече извършени арести шефът на бюрото подчерта пред медиите, че двамата души от снимките са единствените заподозрени на този етап.