Американският Сенат блокира промени на закона за огнестрелните оръжия (видео)

Това е срамен ден за Вашингтон, заяви президентът Обама.

18.04.2013 | 14:33
Американският Сенат блокира промени на закона за огнестрелните оръжия (видео)

Сенатът на САЩ блокира законодателни инициативи за затягане на ограниченията за продажба на огнестрелни оръжия. Сред предложените промени беше и това за проверка на личността на купувачите.

54 члена на Горната камара на Конгреса гласуваха в подкрепа на мярката, 46 се обявиха против, но за приемането й бяха необходими общо 60 гласа.

"Факт е, че повечето сенатори не могат да предложат никаква добра причина. Защо ни пречат да направим по-трудно за престъпниците и за душевно болните купуването на оръжие? Нямаше последователни доводи. Всичко опря до политика,“ заяви президентът Барак Обама след гласуването.

Резултатът от вота е тежък удар за американския държавен глава, който прие като лична кауза затягането на контрола за притежание на оръжие.

"Това е срамен ден за Вашингтон,“ продължи Обама.- „Но усилията не приключват. Искам ясно да заявя пред американския народ, че все още можем да направим значителни промени, за да намалим насилието. Американският народ не бива да се отказва. Дори и без Конгреса, моята администрация ще продължи да прави всичко възможно, за да защити хората.“

По думите на президента на САЩ оръжейното лоби и неговите поддръжници умишлено са излъгали в сметката.
Проучване, цитирано от CNN, показва, че между 86-90% от американците са „за“ затягане на контрола продажбата и носенето на оръжие.