fallback

Над 400 000 българи страдат от астма, заболеваемостта нараства

Пациентите трябва да използват ежедневно контролиращата си инхалаторна терапия и по време на пандемията

05.05.2020 | 11:40 Автор: Юлия Христова

Заболеваемостта от астма продължава да нараства, като се очаква през 2020 г. от бронхиална астма да са засегнати повече от 400 млн. пациенти по света. Астмата може да е животозастрашаващо заболяване, ако не се лекува правилно. В България от бронхиална астма страдат над 400 000 души.

Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, като астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и посещения в спешна помощ, съобщават от Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА), пише БГНЕС.

За отбелязването на Световния ден на астмата в България вече години наред сили обединяват Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА), Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА). През тази година, поради пандемията от COVID-19, активностите им ще се реализират през социалните мрежи. Във Facebook страницата на АББА ще бъде публикувана актуална и полезна информация за пациентите и видеа със съвети от страна на медицински специалисти.

Астмата е хронично възпалително заболяване на белите дробове. То се характеризира с оток и стесняване на дихателните пътища, което затруднява дишането. Симптомите на астмата се изразяват в затруднено дишане, пристъпи на кашлица и стягане в областта на гърдите. Често минават 2-3 години от появата на симптомите на бронхиалната астма до диагностицирането ѝ, тъй като симптомите не се разпознават веднага и пациентите не се насочват своевременно към специалист.

Пациентите с астма трябва да продължат да използват ежедневно контролиращата си инхалаторна терапия за астма и по време на пандемията с Ковид-19. Спирането на инхалаторните кортикостероиди често е причина за потенциално сериозно усложнение на астмата.

Специалистите са категорични, че достъпът до иновативни медикаменти подобрява контрола на астмата като намалява нуждата от болнично лечение, ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните.

Световният ден на астмата се отбелязва всяка година от 1998 г. насам в първия вторник на месец май, като през тази година той се пада на 5 май. Организатор е Глобалната инициатива за астма (GINA), а нейни партньори ежегодно стават медицински и пациентски организации по целия свят.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback