Над 400 000 българи страдат от астма, заболеваемостта нараства

Пациентите трябва да използват ежедневно контролиращата си инхалаторна терапия и по време на пандемията

05.05.2020 | 11:40 Редактор: Юлия Христова
Над 400 000 българи страдат от астма, заболеваемостта нараства

Заболеваемостта от астма продължава да нараства, като се очаква през 2020 г. от бронхиална астма да са засегнати повече от 400 млн. пациенти по света. Астмата може да е животозастрашаващо заболяване, ако не се лекува правилно. В България от бронхиална астма страдат над 400 000 души.

Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, като астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и посещения в спешна помощ, съобщават от Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА), пише БГНЕС.

За отбелязването на Световния ден на астмата в България вече години наред сили обединяват Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА), Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА). През тази година, поради пандемията от COVID-19, активностите им ще се реализират през социалните мрежи. Във Facebook страницата на АББА ще бъде публикувана актуална и полезна информация за пациентите и видеа със съвети от страна на медицински специалисти.

Астмата е хронично възпалително заболяване на белите дробове. То се характеризира с оток и стесняване на дихателните пътища, което затруднява дишането. Симптомите на астмата се изразяват в затруднено дишане, пристъпи на кашлица и стягане в областта на гърдите. Често минават 2-3 години от появата на симптомите на бронхиалната астма до диагностицирането ѝ, тъй като симптомите не се разпознават веднага и пациентите не се насочват своевременно към специалист.

Пациентите с астма трябва да продължат да използват ежедневно контролиращата си инхалаторна терапия за астма и по време на пандемията с Ковид-19. Спирането на инхалаторните кортикостероиди често е причина за потенциално сериозно усложнение на астмата.

Специалистите са категорични, че достъпът до иновативни медикаменти подобрява контрола на астмата като намалява нуждата от болнично лечение, ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните.

Световният ден на астмата се отбелязва всяка година от 1998 г. насам в първия вторник на месец май, като през тази година той се пада на 5 май. Организатор е Глобалната инициатива за астма (GINA), а нейни партньори ежегодно стават медицински и пациентски организации по целия свят.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК