Хиляди животни, включително застрашени видове, са изправени пред глад в зоопаркове

Порциите с червено месо за месоядните са намалени

02.05.2020 | 09:59 Редактор: Искра Ангелова
Хиляди животни, включително застрашени видове, са изправени пред глад в зоопаркове

Хиляди животни, включително застрашени суматрански тигри и борнейски орангутани, са изправени пред глад в зоопарковете в Индонезия. Това се дължи на глобалната пандемия от Ковид-19, която затвори не само магазини в цял свят, но и хиляди зоопаркове. Около 60 зоологически градини, намиращи се в Югоизточна Азия, се обитават от близо 70 000 животни. Те са затворени от средата на март и повечето управители казват, че имат храна само до средата на май.

"Повечето зоопаркове разчитаха на продажбите на билети, така че когато те затвориха, всичко се срина“, заяви говорителят на Индонезийската асоциация за зоологически градини. Той добави, че трябва да се разчита на креактивност, за да оцелеят.

Този месец директорът на германската зоологическа градина предупреди, че някои животни ще трябва да бъдат убият, за да се хранят други. А от Индонезия заявиха, че това е най-лошият сценарий.

Monkey

"Ако минат още няколко месеца и не получим помощ от правителството или други международни организации, тогава ще трябва да нахраним месоядните с тревопасните животни", допълни говорителят на Индонезийската асоциация за зоологически градини.

Охраната на зоопаркове събира трева и растения, за да увеличат запасите от храна за жирафи и други тревопасни животни.

Но порциите с червено месо за тигрите и други месоядни животни са намалени.  Персоналът също е засегнат от кризата - намалени заплати и работно време.

"За защитените видове, като суматранските тигри, трябва да направим всичко необходимо, за да ги спасим. Тъжно е, но в този момент трябва да започнем да мислим за приоритетите", категоричен е говорителят на Индонезийската асоциация.

Tiger

В Тайланд някои зоопаркове разчитат на частни дарения, за да спасят животните.

"Всяка частна зоологическа градина е засегната", каза собственичката на един от затворените паркове в Патая, където туристите яздеха слонове и щракаха селфита с тигърчета.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Радикал
преди 3 години
Аз предлагам да се прекрати жестоката и архаична практика на поддържане на зоопаркове. Резервати - да, но тези градски зоопаркове с тесни клетки и затворнически условия - не. Моментът е подходящ за такова решение. Животните не са бизнес. Сигнализирай за неуместен коментар