Северна Корея пуска повторно атомна централа (видео)

Мощностите в Йонбьон ще се използват едновременно за ток и военни цели.

02.04.2013 | 09:52
Северна Корея пуска повторно атомна централа (видео)

Северна Корея ще пусне повторно в експлоатация спряната през 2005 атомна централа в Йонбьон, съобщи централната осведомителна агенция на Пхенян, цитирана от Reuters. Mощностите ще бъдат използвани както за електрозахранване на икономиката, така и за военни цели.

Ядрените оръжия са основа за севернокорейския просперитет, заяви лидерът Ким Чен-ун, който обвини САЩ, че се опитва да възпрепятства подобряването на икономиката на неговата страна.

Напрежението на Корейския полуостров се засили в последните дни заради ученията на американски и южнокорейски войски. Северна Корея заплаши, че ще нанесе ракетни удари по тихоокеански бази на САЩ. От Белия дом отвърнаха, че гледат сериозно на заплахите за война, но не са забелязали някаква широкомащабна мобилизация на войници или разполагане на сили от страна на Пхенян.

През 2005 страната се обяви за ядрена държава и няколко пъти извърши подземни ядрени опити, които предизвикаха протестите на международната общност. След експериментите Съветът за сигурност на ООН прие резолюции, изискващи от КНДР да прекрати ядрената си дейност. През 2010 Пхенян официално подтвърди, че разширява ядрената си програма, като съобщи за няколко хиляди действащи центрофуги в завода за обогатяване на уран в Йонбьон.