Северна Корея обяви, че е във война с Южна Корея

Пхенян ще решава всеки междукорейски въпрос съобразно протокола във военно време.

30.03.2013 | 09:22
Северна Корея обяви, че е във война с Южна Корея

Северна Корея обяви, че е в „състояние на война” с Южна Корея и ще решава всеки междукорейски въпрос съобразно това, съобщи Пхенян в съвместно изявление на всички правителствени институции и организации.

„Дълго продължилата ситуация на Корейския полуостров – нито в мир, нито във война – най-накрая приключи”, се казва в съобщението.

Обявяването от КНДР на война на Южна Корея се оказа следствие от „трудности в превода”, предаде РИА „Новости”. Според информационната агенция в оригиналния текст се говори само, че Северна Корея ще действа „по законите във военно време” в случай на провокации срещу нея, които може да прераснат в „пълномащабна” и дори „ядрена” война.

Двете "кореи" технически винаги са били във война, защото Корейската война от 1950-1953 приключва с примирие, а не с мирен договор, обясняват дипломати.

Вчера държавният глава на Северна Корея Ким Чен Ун разпореди готовност на ракетните войски да ударят територията на САЩ, както и американски военни цели в Тихия океан. Лидерът на азиатската държава нарече подготовката "уреждане на сметките със САЩ" в отговор на включването на американски бомбардировачи Б-2 в съвместни учения на Вашингтон и Сеул.

"Днешното изявление на Северна Корея не е нова заплаха, а продължение на провокационните заплахи", заяви междувременно министерството на националното обединение на Южна Корея.