Американски щат прие строг закон срещу абортите

Легалното прекъсване на бременността ще е до шест седмици от зачеването, според нормативния акт.

27.03.2013 | 12:26
Американски щат прие строг закон срещу абортите

Губернаторът на американския щат Северна Дакота Джак Далримпъл одобри строг закон срещу абортите. Републиканецът се е подписал под три мерки, които ограничават до минимум възможността за извършване на аборти, пише The New York Times.

Законът ще забрани прекратяването на бременността след като е започнал сърдечният ритъм на плода. Това означава, че легалните аборти ще могат да се правят до шест седмици след зачеването. Обикновено през този период обаче жената не знае, че е бременна, казват специалисти. Документът не предвижда изключения, дори след изнасилване, кръвосмешение или когато има опасност за здравето и живота на жената.

Медиците, които извършат процедурата, въпреки забраната ще бъдат наказвани с до пет години затвор и глоба в размер на 5 хиляди долара.

Въвежда се изискването лекарите, които извършват процедурата да имат право за практикуване в местната болница. Забраняват се дори абортите, основани на генетични дефекти като Синдромът на Даун.

Минути след като е бил подписан безпрецедентният закон в САЩ в единствената клиника в щата, която извършва процедурата, са започнали да постъпват множество дарения, които да подпомогнат на опозиционерите да докажат, че решението на губернатора е противоконституционно. От Центъра за репродуктивни права в Ню Йорк веднага са се обявили против новите мерки.

Вероятността законът да се отмени е голяма, смята Далримпъл. Той е в противоречие с решението на Върховния съд в САЩ от 1973, според което легалният аборт е до 24 седмици – преди плодът да стане жизнеспособен. В Северна Дакота засега има само една клиника, която извършва прекратяване на бременността, но жителите искат да бъде затворена.

Неправителствената организация за репродуктивно здраве Guttmacher Institute предупреди, че е възможно двадесет щата да забранят абортите напълно или частично, ако Върховният съд отмени дефиницията за началото на жизнеспособността на човешкия зародиш.