Броят на изплувалите в Шанхай прасета достигна 13 000

Вирусът, с който са заразени част от животните, не е опасен за човешкия организъм, твърдят здравните служби.

18.03.2013 | 15:04
Броят на изплувалите в Шанхай прасета достигна 13 000

Над 13 хиляди са вече труповете на прасета, които доплували в центъра на Шанхай по река Хуанпу, която предоставя на над 20 милиона от населението на града питейната вода, съобщават световните медии. За момента няма опсасност за здравето на хората.

Преди няколко дни са започнали да изплуват множество мъртви прасета, като първоначално съобщеният брой беше 3 000 и за по-малко от десет дни е нараснал с над четири пъти повече.

Според местните власти животните са били изхвърлени в реката от фермери след заразна болест, причинила смъртта им. От Селскостопанската комисия на града са обяснили, че действително някои от прасетата са страдали от свински цирковирус, който не е опасен за хората.

Представители на префектура Дзясин, откъдето се смята, че са дошли телата, заявили, че е открито само едно стопанство в района, което може да е отговорно за инцидента.

Според земеделския министър на страната, по-високата смъртност се дължи най-вероятно на студената пролет, лоши навици на стопаните и ненавременно лечение. За епидемия не може да се говори, категоричен е той.
Прасетата са най-многобройните селскостопански животни в Китайската народна република. Страната произвежда около половината свинско месо в годината за целия свят.

Замърсяването на водата е основен проблем за Китай и се предвижда инвестиция около 850 милиарда долара през следващите10 години за подобряване на водопреносната мрежа.