САЩ и Русия изнасят най-много оръжие

Индия е на първо място по внос, пише в изследване на Стокхолмския институт за изучаване на проблемите на мира.

18.03.2013 | 08:35
САЩ и Русия изнасят най-много оръжие

САЩ водят по обем изнесено оръжие в света, Индия внася най-много. Обемът на оръжейния внос в Сирия е нараснал през последните години с 511% в сравнение с предишния период от 2003 до 2007, съобщава Стокхолмският институт за изучаване на проблемите на мира(СИПРИ).

Институтът публикува днес данни за международните доставки на различни видове обикновени оръжия и оборудване между 2008 и 2012.

Според Стокхолмските наблюдатели най-голям доставчик на основните видове оръжие в Сирия през последните години е станала Русия. Нейната част в общия внос е 71%. От руския оръжеен износ 3% са за Сирия. Втори голям доставчик на оръжие в Сирия е Иран (14% от вноса). Следват Беларус с 11%,Северна Корея с 3% и Китай с 1%.

Липсват данни за доставките на основните видове оръжие за сирийските въстаници.

През 2012 Питър Веземан, близкоизточен експерт в СИПРИ, съобщи, че Сирия е закупила от Русия 72% от своето оръжие, а остатъкът се пада на Беларус (17%) и на Иран (9%). Според Веземан сирийските оръжейни покупки са отбелязали ръст от 580%.

В базата данни на СИПРИ се включва и лицензионното производство, но информацията е само за обемите на оръжията без финансовата част на сделките, припомня БГНЕС.

СИПРИ е основан през 1966 година и е независим аналитичен център, занимаващ се с изследването на конфликтите, въоръженията и контрола върху въоръжаването и разоръжаването.