Жителите на Фолклендските острови гласуваха за британската си принадлежност (видео)

Въпреки референдума властите в Аржентина ще продължат с претенциите си за суверенитет над островите.

12.03.2013 | 11:41
Жителите на Фолклендските острови гласуваха за британската си принадлежност (видео)

Жителите на Фолклендските острови решиха да запазят статута си на отвъдморска територия на Великобритания чрез двудневен референдум, предаде Reuters. Активността е била около 92%, а от тях 99.8% са гласували за запазване на британското управление. В допитването са имали възможност да участват хора, които са родени там и живеят отдавна на островите – 1649 души.

Според Роджър Едуардс, един от осемте депутати в парламента, резултатите изпращат силно послание за желанието на местните да запазят статуквото си. Те не искат да са аржентинска колония. Много държави се двоумят на кого принадлежат Фолклендите. „Никога няма да променим аржентинската гледна точка, но вярвам, че много държави, които се колебаят по въпроса, видяха какво иска народът.”

В същото време Аржентина не приема референдума, защото няма правна стойност пред международното законодателство. „Преговорите са в интерес на жителите. Не искаме да отричаме тяхната идентичност. Те са британци, уважаваме това, както и начина им на живот и това, че искат да продължат да са британци. Но територията, която окупират, не е британска", каза аржентинският посланик в Лондон Алисия Кастро.

Референдумът е организиран от Великобритания, която контролира архипелага от 1833, а според Буенос Айрес е британски опит за манипулация. Латиноамериканската държава предупреди, че няма да спре с претенциите си за суверенитет над островите и смята, че жителите там са привнесено население от британците и като такова не може да има правото на самоопределение.

По-рано днес, британският премиер Дейвид Камерън призова Аржентина да приеме волята на фолклендци. Преди няколко дни той заяви, че докато хората искат да останат със сегашното си статукво, Великобритания ще ги защитава.

Повечето латиноамерикански страни и много развиващи се държави подкрепят Буенос Айрес, особено след като регистрирани на лондонската борса компании започнаха сондажи за петрол и природен газ край бреговете на архипелага.