Венесуела избира заместник на Чавес на 14 април

Николас Мадуро ще води предизборната кампания на управляващата партия.

10.03.2013 | 10:07
Венесуела избира заместник на Чавес на 14 април

На 14 април във Венесуела ще се проведат предсрочните президентски избори, реши избирателната комисия в страната. Венесуелската конституция предвижда- при смърт на държавния глава по време на четиригодишния му мандат, до месец да бъдат организиран нов вот.

Преди ден Николас Мадуро положи клетва на временно изпълняващ длъжността президент, след смъртта на Уго Чавес. Мадуро ще води предизборната кампания на управляващата партия. За негов основен опонент се спряга Енрике Каприлес.

На последните президентски избори през октомври 2012 Енрике Каприлес успя да спечели 45% от гласовете, които се оказаха недостатъчни за победа срещу Чавес.

Социологическите проучвания дават преднина на 50-годишния Мадуро, който обяви, че ще продължи политиката на предшественика си.

Левите политически убеждения са водещият мотив Уго Чавес да бъде отровен, заяви междувременно в телевизионно интервю президентът на Боливия Ево Моралес.

"Империята разполага с всевъзможни средства, за да планира действия по свалянето на правителства, лидери и социални движения, които работят против капитализма. Но когато не й се удава да постигне победа срещу тях, империята се заема със задачата да отнеме живота на един или друг лидер," заяви Моралес. Той посочи палестинския лидер Ясер Арафат за възможен поръчител на смъртта на дългогодишния президент на Венесуела.