Земята във Флорида отново пропадна

Новата яма е дълбока около метър, няма ранени и не представлява опасност, уверяват властите.

05.03.2013 | 14:29
Земята във Флорида отново пропадна

Нова дупка в земята се е образувала в град Тампа, щата Флорида, само на няколко километра от къщата на 36-годишния Джефри Буш, който миналата седмица изчезна, след като спалнята му пропадна в земята, предаде Reuters. Новата яма е дълбока около метър, диаметърът е около 3.5 метра. Тя се е образувала между две къщи. Няма ранени и не представлява опасност, каза говорителят на окръг Хилзбъро Уили Пуз и добави, че между двата инцидента няма връзка.

Междувременно прегражденията при къщата на Джеф бяха махнати. Сега ямата, в която той пропадна миналия четвъртък, може да се види от всеки. Тя е с диаметър най-малко 6 метра, а дълбочината й е поне девет. Семействата от две къщи, които се намират в близост са евакуирани и е възможно никога да не влезнат отново в домовете си, защото земята под тях е неустойчива.

Издирването на изчезналия беше прекратено в събота, поради заплаха от ново пропадане. Специалисти са монтирали техника, с която да засекат признаци на живот, но засега такива няма.

Обширни територии от Флорида представляват тънки почвени слоеве върху варовикови скали. При обилни дъждове с по-висока киселинност варовикът се разпада и образува подземни каверни, обясниха от щатския Департамент за опазване на околната среда.