fallback

Летците от Iberia на протест срещу масови съкращения

Авиокомпанията отмени над 1300 полета.

04.03.2013 | 14:31

Служители на испанската авиокомпания Iberia сложиха началото на втора петдневна стачка срещу планирани масови съкращения. Заради протеста са отменени около 1370 полета, повечето от които по вътрешни дестинации. По-голямата част от пътуващите са били пренасочени към други авиокомпании. На останалите е било предложено да сменят датата на полета си.

В протеста участват летищния персонал, служителите по поддръжката, пилотите и стюардесите. Те вече проведоха петдневна стачка през миналата седмица, по време на която се стигна до сблъсъци с полицията на международното летище „Барахас“ в Мадрид. В последния ден от протеста стачкуващите излязоха по улиците на испанската столица.

Недоволните служители планират още един протест за периода 18-22 март. Синдикатите предупредиха, че ако няма напредък в преговорите с работодателите пилотите и летищният персонал ще стачкуват и в дните около католическия Великден, който тази година се пада в края на месец март и традиционно е един от най-натоварените периоди за авиокомпанията.

Загубите за Iberia от протестите на ден са около 10 милиона долара. Недоволството на стачкуващите е срещу планирани съкращения на над 3800 служители в авиокомпанията, които ще започнат от 15 март.  

От ръководството на компанията искат още намаляване на заплатите с 11%, премахване на купоните за храна и средствата за транспорт, елиминиране на осем дни от годишната отпуска, както и на почивките по време на седем национални празника. Опасенията на синдикатите са, че възнагражденията ще бъдат намалени с около 30 -35%.

След сливането на Iberia с British Airways през 2011 испанската компания отчете загуби от 262 милиона евро още през първите девет месеца. Наблюдатели коментират, че разрастването на британския превозвач става за сметка на по-малкия му партньор от Испания.

От друга страна, от проучване на Bloomberg стана ясно, че пилоти на Iberia получават двойно повече пари спрямо средното възнаграждение в редица европейски авиокомпании. Друга привилегия на летците е, че се осигуряват по два пенсионни плана, имат повече почивни дни и по-малко работни часове в сравнение със свои колеги в Европа.

Репортаж по темата вижте от видео файла.

fallback
Още от Свят
fallback