Близо милион бежанци са напуснали Сирия

ООН предупреждава, че хуманитарната ситуация в страната е „неописуемо тежка“.

28.02.2013 | 08:39
Близо милион бежанци са напуснали Сирия

940 000 достигна броят на бежанците от Сирия в съседните й държави, съобщи върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутереш пред Съвета за сигурност на ООН.

Хуманитарната обстановка е толкова тежка, че е сложно да бъде описана. Ситуацията с бежанците набира обороти със зашеметяваща скорост, месец след месец,” каза върховният комисар, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Гутереш призова международната общност да не допуска обстановката да продължи да се влошава.

Вчера помощник генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман съобщи, че само през февруари от насилието в Сирия са избягали рекорден брой хора - 150 000 души. Вече близо две години страната е обхваната от кървавия конфликт между правителствените сили на президента Башар Асад и бунтовниците.

По данни на The Economist в съседна Турция са избягали 163 000 бежанци, 79 000 в Ирак, 223 000 в Йордания, 229 000 в Ливан и 14 000 в Египет.

Четири милиона души в страната се нуждаят в момента от хуманитарна помощ. От тях два милиона души са вътрешно разселени лица.

Сирийските бунтовници очакват скоро да получат от САЩ хуманитарна помощ от медицински материали и храни. Американските власти обаче продължават да се противопоставят на военната намеса в конфликта, затова засега няма да осигурят бронежилетки, бронетранспортьори и военно обучение, припомня изданието.