Орбан: Има загубени икономики, туризмът е прострелян в белите дробове

Унгарският президент ще управлява с укази за неопределен период от време

17.04.2020 | 16:20 Редактор: Ивет Арабова
Орбан: Има загубени икономики, туризмът е прострелян в белите дробове

"Унгария ще помогне на компаниите да оцелеят през икономическия спад заради пандемията, но промените в икономиката ще доведат до преосмисляне на това какво работи и кои пазари са загубени завинаги", коментира премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Кризата изправи Орбан пред най-тежкото предизвикателство за десетилетието, в което той управлява. Отговорът му – да управлява с укази за неопределен период от време, предизвика критики от страна на Европейския съюз.

Унгария обяви данъчни облекчения и помощи за изплащането на възнаграждения, както и мащабни програми за отпускане на заеми, но някои бизнес лидери изразиха недоволството си, че не са направени част от мерките за помощ, въведени в други държави, информира Investor.bg.

По думите му компаниите ще трябва да видят за какви дейности ще има възможност за развитие, как могат да генерират печалба след кризата и каква част от бизнеса им ще загуби своя пазар и поръчките си завинаги. "По-добре е да се изправим пред това, вместо да се успокояваме, че правителството ще ни помогне да поддържаме всичко, както и че всичко ще бъде както беше преди пандемията. Не, всички трябва да се адаптират“, категоричен е той.

Орбан твърди, че правителството ще се фокусира върху областите, върху които икономическите последици от пандемията ще са най-сериозни, като туризма, в който са заети 400 хил. души от общо 10 млн. граждани.

"Туризмът беше прострелян в белите дробове. Тази индустрия просто умря“, коментира той.

Унгария е регистрирала 1763 случая на заразени с коронавирус и 156 жертви към тази сутрин. Реалният брой на заразените вероятно е значително по-голям, отбеляза правителството.

Снимка: Bloomberg/Simon Dawson

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК