Политическа нестабилност в Италия след изборите

Резултатът от преброяването на гласовете постави на почти равни позиции лявата и дясна коалиция.

26.02.2013 | 08:35
Политическа нестабилност в Италия след изборите

Нито една политическа формация не постигна мнозинство на проведените предсрочни парламентарни избори в Италия,предаде Reuters.

Резултатът от преброяването на гласовете постави на почти равни позиции лявата и дясна коалиция. Гражданското движение на комика Бепе Грило се оказа формацията с най-много предпочитания, но и плаши международните пазари заради антикорпоративни и антиевро настроения.

Резултатите от изборите поставят италианската политика в безизходна ситуация, коментират анализатори. Лявата коaлиция е само с половин пункт преднина в долната камара и под един пункт в Сената по отношение на дясната на Силвио Берлускони.

Партия номер 1 се оказа дебютиращото движение на гражданите, зародило се чрез интренет и мобилизирано от Бепе Грило – комик, превъплатил се в политик през последната година, но и известен с изказванията си против еврото. Движението получи една четвърт от гласовете.

Възможността за формиране на стабилно правителство се оказва почти невъзможна, тъй като коалицията на Берлускони оспорва преднината на левите. Някои експерти предвиждат скорошни нови избори, защото при настоящето съотношение на силите парламентът се оказва неуправляем.

За листата на премиера в оставка, технократа Марио Монти е гласувал един на всеки десет от жителите на Апенините, което го остави без тежест дори и да подкрепи някоя от коалициите.

Това, което следва на първо време, са консултации при президента Джорджо Наполитано, който, след като изслуша всички политически формации, трябва да реши на кого да възложи съставянето на правителство.

Как реагираха пазарите-вижте видео файла и коментара на пазарния анализатор Джонатан Феро от Bloomberg TV.