В Италия се провеждат предсрочни парламентарни избори

Над 50 милиона италианци имат право да гласуват.

24.02.2013 | 15:21
В Италия се провеждат предсрочни парламентарни избори

В Италия се провеждат предсрочни парламентарни избори. В рамките на два дни над 50 милиона италианци имат право да изберат членовете в долната Камара на депутатите и представителите на Сената или Горната камара на парламента. За депутати имат право да гласуват италианците, навършили 18 години, а за сенатори – тези на 25 и повече години. Местата в Долната камара са 630, а в Сената 315.

Изборният закон дава право на партията или коалицията с най-много гласове в Долната камара да получи мнозинство от 340 депутатски места без значение с каква разлика печели.

Избирането на сенатори зависи от резултатите в различните двадесет области на страната. Сред тях за особено важни се считат Венето, Сицилия, Кампания и богатата Ломбардия. Числеността на населението определя и броя сенатори, които ще избере съответната област. Така например, Ломбардия има право да излъчи 47 сенатори, а Вале д'Аоста –един.

Социологическите прогнози дават най-голяма преднина на лявоцентристката коалиция "Италия за общото благо" на Пиер Луиджи Берсани. Коалицията обединява „Демократическата партия” на Берсани, партията "Левица, екология, свобода" на Ники Вендола, италианските социалисти и партията „Демократически център”. Социолозите очакват коалицията да спечели между 33 и 34 процента от гласове.

Около 28% експертите дават на водената от бившия премиер Силвио Берлускони дясноцентристката коалиция, която включва неговата партията „Народ на свободата” и традиционният  коалиционен партньор „Северната лига”.

На трето място с между 14 и 18 процента се очаква да се класира "Движението пет звезди" на бившия комик Бепе Грило. Според социолозите Грило ще изиграе ключова роля в преговорите за формиране на парламентарно мнозинство.

Едва на четвърто място според социолозите остава последният премиер Марио Монти. Прогнозите са, че той ще спечели между 10 и 14 процента от доверието на италианците. Монти обеща да продължи курса на оздравяване на финансите на страната.

Експертите очакват Берсани да спечели абсолютно мнозинство в Долната камара, но не и в Сената. Ако в двете камари, които имат еднаква тежест в Италия, различни партии или коалиции спечелят мнозинство, то ще се наложи сключване на пакт за разбирателство между тях, за да бъде избегната криза в страната.

В три области Лацио, Ломбардия и Молизе се провеждат и местни избори.