Меркел подкрепя подновяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС

За осем години Турция е затворила само една от преговорните глави.

23.02.2013 | 17:31
Меркел подкрепя подновяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи подновяването на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Процесът малко се забави, " но аз подкрепям отварянето на нова глава, за да можем да напреднем," заяви Меркел ден преди да замине на двудневно посещение в Турция.

Южната ни съседка започна преговорите за присъединяване през 2005 година. Оттогава е успяла да затвори само една глава- за наука изследвания, от общо 35. Една част от главите са блокирани заради непризнаването от Анкара на Република Кипър, а други  по политически причини от различни страни-членки. Позицията на Европейската комисия е, че Турция не е постигнала необходимия напредък в сферите на човешките права и на свободата на словото.

Преди време Ангела Меркел заяви, че по-скоро подкрепя идеята за "привилегировано партньорство" между Турция и Европейския съюз вместо пълноправното членство.

В рамките на посещението си германският канцлер ще се срещне с турския премиер Реджеп Ердоган и с президента Абдуллах Гюл.

Борбата с тероризма и кандидатурата на Турция за ЕС са водещите теми на разговорите.