Изборите в Италия-ново изпитание за еврозоната

Икономистите се надяват италианските политици да сформират стабилно мнозинство.

23.02.2013 | 14:35
Изборите в Италия-ново изпитание за еврозоната

Парламентарните избори в Италия са ново изпитание за стабилността на еврозоната. Важно условие за възстановяването на страните, използващи еврото, е новият италиански парламент да има стабилно мнозинство. За четвъртата по големина икономика в Европа е особено важно да се придържа към мерките за строги икономии, отбелязват експертите от  лондонската консултантска компания Capital Economics, цитирани от BBC.

Нови проучвания сочат, че възстановяването на европейските икономики може и да се забави през 2013. Вместо постепенно навлизане във фаза на растеж, в еврозоната се очаква спад от 0.3%. За целия Европейски съюз е предвиден нулев растеж, отбелязва BBC. Надеждите на икономистите са насочени към края на годината, когато икономиката на Европа ще започне да нараства.

На предстоящите избори в Италия социолозите дават най- голяма преднина на лявоцентристкия блок на Пиер Луиджи Берсани. Десният блок на бившия премиер Силвио Берлускони и центристката коалиция на премиера в оставка Марио Монти също имат сериозен шанс за спечелване на доверието на избирателите. В рамките на предизборната кампания общественото одобрение успя да спечели и комикът Бепе Грило, който остро критикуваше установената политическа система.