Обама залага на средната класа

Създаването на работни места и инвестирането в инфраструктура са други акценти от програмата на президента на САЩ.

13.02.2013 | 14:48
Обама залага на средната класа

В годишната си реч за състоянието на нацията Барак Обама призова Конгреса да подкрепи предложенията му за създаване на работни места за средната класа, за реформи в законите за притежанието на оръжие и имиграцията и други.

Обама повтори споменатата и по-рано идея за намаляване на бюджетния дефицит чрез съчетаване на повишаването на данъците и орязване на разходите.Той заяви, че ще подкрепи „скромни реформи“ в здравната програма Меdicare, при условие, че заможните американци също допринесат за това.

Речта на Обама дойде в момент на нова битка в Конгреса между републиканци и демократи. Спорните точки са центрирани около данъците и публичните разходи. Обама подчерта, че е наясно с това, че американците не очакват правителството да разреши всичките им проблеми, но очакват депутатите да поставят интересите  на нацията над тези на партията и да постигнат компромис.

Много от предложенията му обаче могат да се изправят пред сериозна съпротива в Конгреса, като това за повишаване на минималната работна заплата от 7.25 долара на 9 долара на час. Републиканците се противопоставят на искането с аргумента, че това ще накара много бизнесмени да уволнят служители.

Президентът на САЩ заяви пред Камарата на представителите, че задачата на неговото поколение е да "задейства истинския двигател на икономическия растеж на САЩ-растящата, просперираща средна класа".

"Изчистихме пътя от руините на кризата и можем да кажем с увереност, че състоянието на нацията е стабилно", каза президентът в едночасовата си реч. Според него създаването на растеж и работни места ще бъде "северната звезда, която ръководи нашите усилия“.

Обама съобщи, че около 50 милиарда долара ще бъдат вложени в проекти за подобряване на инфраструктурата в страната.  Други 15 милиарда долара ще бъдат инвестирани за намиране на работни места в инфраструктурни проекти.

В рамките на първия мандат администрацията на Обама похарчи около 787 милиарда долара за стимулиране за заетостта, но трайно решение на проблема не се намери.

Президентът призова още Конгреса да подкрепи неговите предложения за промени в данъчното и образователното законодателство. По неговите думи реформите ще окажат положително влияние върху привличането на чуждестранни инвеститори.

Репортаж по темата вижте от видео файла.