Папа Бенедикт XVI се оттегля

Според официалната версия на Ватикана причина е напредналата възраст на Светия отец. Слухове свързват оставката с корупционен скандал.

11.02.2013 | 13:20
Папа Бенедикт XVI се оттегля

Главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си, съобщиха световните агенции. Очаква се това да стане на 28 февруари. Пресслужбата на Ватикана потвърди официално информацията.

В съобщението се посочва, че заради напредналата възраст на папата вече не му достигат сили да изпълнява мисията си. 85-годишният днес Бенедикт XVI оглави католическата църква през април 2005 след смъртта на папа Йоан-Павел II. Той е първият папа след Григорий ХІІ (през 1415), който се оттегля по свое собствено желание, отбелязва германското списание "Шпигел".

Папа Бенедикт XVI е роден в Германия на 16 април 1927. Светското му име е Йозеф Ратцингер. През 1981 Йоан Павел II го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата. От 1977 е архиепископ на Мюнхен-Фрайзинг и кардинал, от 1993 е глава на епископската епархия Велетри-Сени, а от 2002 - декан на Колегията на кардиналите.

Според набързо плъзналите слухове е възможно оттеглянето на Ратцингер да е свързано с нашумелия скандал "Ватилийкс", при който бившият му иконом Паоло Габриеле изнесе и предаде на пресата материали за корупционно разследване по висшите етажи на църквата. Еторе Тедески, бившият шеф на Ватиканската банка, публично обяви, че бил отстранен, понеже настоял за повече прозрачност. До момента обаче няма сведения самият папа да е бил замесен в корупционните схеми.