The Times of Israel: Иран обмисля охлаждане на отношенията с България

Според изданието причината е посочената от българските управляващи връзка между атентата в Бургас, „Хизбула” и Иран.

10.02.2013 | 10:57
The Times of Israel: Иран обмисля охлаждане на отношенията с България

Израелското издание The Times of Israel съобщи, че Иран ще отзове посланика си от София след като разследването на атентата в Бургас даде повод за обвинения, че „Хизбула” с подкрепата на Иран стои зад инцидента. Публикацията цитира информация от българските медии. Според написаното Иран планира да понижи дипломатическите отношения със страната ни.

На специална пресконференция в петък иранският посланик в София  отрече страната му да има нещо общо с взрива от миналото лято в Бургас. Н.Пр. Голамреза Багери-Могадам определи думите на колегата си от  Израел за подобна връзка като „безпочвени“. Багери подчерта още, че отношенията между България и Израел са „приятелски” и няма причина да се променят.

"От това, което видях по медиите обаче, има много неясноти,“ заяви пред журналисти Н.Пр. Голамреза Багери-Могадам. - Ние силно осъждаме подобни действия, като използваме всичките си възможности за борба с това нечовешко деяние. Тероризмът е грозно явление, той няма религия и националност.“

В публикацията си The Times of Israel цитира думите на иранския посланик в София, според който има много сходства между атентата в Бургас от 2012 и убийството на лидера на „Хамас” Махмуд Мабху в Дубай през 2010, за което се подозира, че е извършено от израелските специални служби. Една от причините за подобно сравнение е използваните и в двата инцидента атентатори със западни паспорти.

Българският доклад не посочва връзка на Иран с атентата, въпреки очакванията на Израел, отбелязва изданието. Публикацията цитира още думите на външния министър Николай Младенов от събота, който заявява че няма правно основание да назове “Хизбула” терористична организация.

Пред националното радио Младенов подчерта, че въпросът ще бъде обсъждан на специална среща на външните министри по-късно този месец.