fallback

Български адвокат поема защитата на Pussy Riot

Йонко Грозев от "Движение България на гражданите" ще представлява руската пънк група пред Европейския съд за правата на човека.

07.02.2013 | 15:36

Секретарят на "Движение България на гражданите" Йонко Грозев става част от екипа, поел защитата на момичетата от Pussy Riot, съобщават от партията на Меглена Кунева. Скандалната руска пънк група е подала официална жалба срещу Русия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), съобщава руският вестник "Коммерсант". Грозев е спечелил редица дела в страната, свързани със забраната на мъченията, свободата на словото, изповеданията и сдружаването. В 355 страници адвокатите на осъдените за хулиганство момичета обвиняват руското правителство, че е нарушило техните права на свобода на словото, на лична неприкосновеност и на справедлив съд. Основният аргумент на адвокатите е, че изпълнението на групата е било политически мотивиран художествен акт, който не е бил насочен към засягане на чувствата на вярващите.

Именно религиозната омраза беше формулировката, използвана от обвинението и легнала в основата на определената от руския съд присъда. Според жалбоподателите поставянето на обвиняемите в специалното отделение тип "аквариум" и битовите условия, в които са живеели по време на делото, също са нарушавали правата на Pussy Riot.

fallback
Още от Свят
fallback