Шотландия представи стратегия за независимост от Великобритания

Документът разкрива плановете на управляващите в случай на утвърдителен отговор на референдума през 2014.

05.02.2013 | 17:45
Шотландия представи стратегия за независимост от Великобритания

Шотландското правителство представи стратегия за независимост от Великобритания. Планът ще послужи на управляващите, ако на планирания за 2014 референдум по темата шотландците подкрепят отделянето на страната от Обединеното кралство. В документ от 16 страници, публикуван на сайта на шотландското правителство, управляващите описват процеса на подготовка на независима конституция и провеждане на парламентарни избори.

Ако през есента на следващата година Шотландия получи независимост от Обединеното кралство, управляващите ще проведат парламентарни избори през май 2016, става ясно от документа. Денят на независимостта ще бъде честван през март.

„Този документ е първата стъпка към изпълнение на препоръките на избирателната комисия, която е на мнение, че и двете правителства – на Великобритания и на Шотландия, трябва да са наясно с последиците от референдума. Изразяваме съгласие с позицията и считаме, че британското правителство трябва да започне дискусия за процеса на преход към независимост преди самото гласуване,” отбелязва във встъпителното си слово вицепремиерът на Шотландия Никола Стърджън.

В отговор Дейвид Камерън заяви, че не счита за необходимо „да обсъжда предварително независимостта на Шотландия”.

През октомври 2012 Дейвид Камерън и шотландският първи министър Алекс Салмънд подписаха споразумение за организиране на референдум за независимостта на Шотландия. През есента на 2014 шотландците над 16-годишна възраст ще могат да отговорят на въпроса „Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?”.