Твърде рано е за облекчаване на мерките, алармира СЗО

Трябва да удвоим и утроим усилията си, смята Ханс Клуге

08.04.2020 | 15:03 Редактор: Наталия Тотева

Не е време Европа да облекчава мерките в борбата с Ковид-19. За това предупредиха от Световната здравна организация. Председателят на Европейския съвет за изследвания подаде оставка. Причината - Мауро Ферари е разочарован, че не е успял да убеди евроинституциите бързо да създадат мащабна научна програма за борба с Ковид-19. 

За втори ден Испания регистрира скок на смъртните случаи – 757 за ден. Въпреки това новина е, че броят на излекуваните пациенти нараства и процентът на заразените продължава да намалява. 54-годишна испанка беше изненадана от съседите си с парти за добре дошла след като се прибра вкъщи, преборила Ковид-19.

Във Франция болниците не спират да се пълнят със заразени с коронавирус. Расте броят на починалите и този на хоспитализираните. Властите засилват мерките за ограничаване на разпространението на заразата. Забранено е спортуването на открито. По данни на френската централна банка брутният вътрешен продукт на страната е потънал с около 6 процента през първото тримесечие спрямо предходното. Епидемията от коронавирус е довела до спиране на голяма част от икономическата активност и е потопила страната в рецесия. Това са най-лошите тримесечни резултати за френската икономика от 1945 година. 

Рекорден брой починали от коронавирус в САЩ за едно денонощие. Жертвите за 24 часа са 1736. Така общият брой достигна близо 13 000. Страната е най-засегнатата в света от заразата. Броят на заболелите е близо 400 000.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимки: БГНЕС, Twitter.com/Hans Kluge

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК