fallback

Бенка потвърдила самоличността на атентатора в Анкара

Очаква се ДНК анализ, който да потвърди кой е извършителят.

02.02.2013 | 15:11

Самоличността на атентатора самоубиец, нападнал в петък американското посолство в Анкара, е била установена по бенка на главата му, разкри турският премиер Реджеп Ердоган в предаване на телевизия „Хабертюрк“.

Според турските власти атентаторът, използвал пластичен експлозив, е Еджевит Шанлъ, член на забранената лявоекстремистка организация „Революционна партия и фронт за народно освобождение ДХКП-С“.

"Информацията, с която разполагаме, ще бъде потвърдена едва след извършването на ДНК анализ", допълни министър-председателят.

На въпрос на журналист дали събитията в Сирия са били повод за нападението, турският премиер отговори, че е трудно да се свържат двата случая. "Не вярвам нападението в Анкара да е свързано със събитията в Сирия", каза Ердоган, като повтори, че всички държави заедно трябва да се борят срещу тероризма.

Междувременно разследващите атентата информираха, че мъжът е носел 6 килограма тротил и ръчна граната.

Терористът камикадзе се взриви пред посолството на САЩ преди ден. При нападението загина и един от турските охранители на дипломатическата мисия. Ранени са още двама охранители и двама посетители на посолството.

Белият дом няма яснота за мотивите за нападението. Турските власти обаче го определиха като твърде обезпокоително. Съветът за сигурност на ООН осъди терористичното нападение.

fallback
Още от Свят
fallback