Коронавирусът предизвика вълна от расизъм и агресия

Вълната от дискриминация обаче не е явление, проявяващо се само отвъд Океана

05.04.2020 | 19:35 Редактор: Юлия Христова

Другото лице на Ковид-19. Страхът от разпространението на заразата в глобален мащаб предизвика неочаквана вълна от расизъм. На редица места по света бяха заснети смущаващи прояви на дискриминация.

Млад мъж от азиатски произход беше нападнат вербално в метрото в Ню Йорк в началото на март. Едър мъж заявява, че не иска да стои близо до него и го кара да се премести. От организацията на азиатците в Америка са категорични че подобни атаки са недопустими.

Дискриминационно отношение, свързано с Ковид-19, се наблюдава и в други части от Щатите. Шофьор на Убер от Хонконг, който живее в Сан Диего, заснема отношението към него от клиенти, ползващи услугата. Той понася подигравателни подмятания, че вероятно е преносител на коронавирус.  А в Минеаполис - двойка, живееща от години в града, с изненада открива бележка на вратата си, чийто текст гласи: ‘’Наблюдаваме ви! Върнете китайския вирус обратно в Китай. Не ви искаме наколо, за да ни заразявате с вашата болест.”

Вълната от дискриминация обаче не е явление, проявяващо се само отвъд Океана. В Сидни сестри с азиатски черти бяха нападнати физически от непознати на улицата.

Вижте още в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК