Карантина - островът, пригоден за изолиране на болни в миналото

Използван е в периода 1865-1869 г. 

04.04.2020 | 15:15 Редактор: Юлия Христова

Турция има цял остров, пригоден за изолиране на болни в миналото. Той дори носи името Карантина. 

Отделен от град Урла с тънка сухопътна ивица - малкият остров се превръща в инфекциозен център по времето на Османската империя и получава името Карантина. Съоръженията са построени с помощта на френски експерти. Структурата на острова е била пригодена специално за борбата със заболявания като холера и чума. Използван е в периода 1865-1869 г. 

В Измир карантината се прилага за първи път в областта, наречена Карантинен окръг през 1840 година. Тъй като град Измир се разраства бързо, изолационният център се премества в град Урла.

През 19 век не е имало определени световни научни практики и стандарти за срока и правилата на карантина. Въпреки това методите, използвани на острова не се различават от познатите днес. Директорът на музея - Тургут Йълмаз е категоричен - системата на работа е същата. 

Харата слагали дрехи си в специални мрежи във въртящите се шкафове. След това служителите започват процеса по дезинфекция с пара, като шкафовете се въртят на 360 градуса. 

Следващата стъпка за болните е била да се изкъпят и да бъдат прегледани от лекар. 

Хората, за които се е смятало, че са здрави, са били поставяни под карантина за средно от 8 до 10 дни. Болните са били държани под контрол в специални отделения за лечение. А починалите са били погребани в дълбоки гробове, заровени с вар. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК